zielarstwo

zielarstwo Warsztaty zielarskie - SUSZONE ZIOŁA W KUCHNI I W ZIELNIKU
godz. 12.00-14.00

miejsce: Strefa Warsztatów 1
warsztaty na zapisy


Czego dowiemy się na warsztatach? 

Jak suszyć zioła do zielnika. Każdy stworzy swój własny zielnik. Dowiecie się jak prawidłowo układać i podpisywać rośliny w zielniku. 

Oprócz tego będziemy rozpoznawać świeże i suszone zioła oraz przyprawy po zapachu i wyglądzie.
A na koniec każdy zrobi swoją własną mieszankę z przypraw i zabierze ją ze sobą. W moździerzach stworzymy mieszankę ziół prowansalskich oraz sól ziołową.

Warsztaty poprowadzi Jadwiga Pitek z Ziołowo

---

oprócz tego, cały dzień z stoisku Ziołowo będziemy mogli zapoznać się zastosowaniem ziół w leczeniu i kosmetyce.

Zioła mają działanie lecznicze i kosmetyczne. Znajomość ziół – podobnie jak wielu tajemnic przyrody – nie jest obecnie powszechna. Kto z nas rozpozna co najmniej 10 rosnących w pobliskim lesie „leków z Bożej apteki”? Wie, jak wygląda dziurawiec i kiedy go zbierać? Kiedy obrywać młode pędy na syrop sosnowy? Kiedy zrywać babkę lancetowatą, rumianek czy pokrzywę? Trzeba też wiedzieć, która część rośliny ma właściwości lecznicze – czasem jest to kwiat, czasem owoc, raz korzeń, to znów kora. Zioła mają wielką moc. Jednak wymagają dużej wiedzy, na zdobywanie której nigdy nie jest za późno.

organizatorzy

projekt finansowany przez

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego  Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

patroni i partnerzy

Muzeum Nadwiślański Park Etnograficzny Patronat Honorowy: Jacek Krupa - Marszałek Województwa MałopolskiegotvpRadio KrakówKarnet KrakówSielskie ŻyciePrzełomCzas DzieciEkorodzicePofolkujEtnosystem