zielarstwo

zielarstwo Warsztaty zielarskie - SUSZONE ZIOŁA W KUCHNI I W ZIELNIKU
godz. 12.00-14.00

miejsce: Strefa Warsztatów 1
warsztaty na zapisy


Czego dowiemy się na warsztatach? 

Jak suszyć zioła do zielnika. Każdy stworzy swój własny zielnik. Dowiecie się jak prawidłowo układać i podpisywać rośliny w zielniku. 

Oprócz tego będziemy rozpoznawać świeże i suszone zioła oraz przyprawy po zapachu i wyglądzie.
A na koniec każdy zrobi swoją własną mieszankę z przypraw i zabierze ją ze sobą. W moździerzach stworzymy mieszankę ziół prowansalskich oraz sól ziołową.

Warsztaty poprowadzi Jadwiga Pitek z Ziołowo

---

oprócz tego, cały dzień z stoisku Ziołowo będziemy mogli zapoznać się zastosowaniem ziół w leczeniu i kosmetyce.

Zioła mają działanie lecznicze i kosmetyczne. Znajomość ziół – podobnie jak wielu tajemnic przyrody – nie jest obecnie powszechna. Kto z nas rozpozna co najmniej 10 rosnących w pobliskim lesie „leków z Bożej apteki”? Wie, jak wygląda dziurawiec i kiedy go zbierać? Kiedy obrywać młode pędy na syrop sosnowy? Kiedy zrywać babkę lancetowatą, rumianek czy pokrzywę? Trzeba też wiedzieć, która część rośliny ma właściwości lecznicze – czasem jest to kwiat, czasem owoc, raz korzeń, to znów kora. Zioła mają wielką moc. Jednak wymagają dużej wiedzy, na zdobywanie której nigdy nie jest za późno.

organizatorzy

patroni i partnerzy

Muzuem Nadwiślański Park Etnograficzny w WygiełzowieŻywa PracowniaPan i PaniPatronat Honorowy: Witold Kozłowski - Marszałek Województwa MałopolskiegoRadio KrakówTVPGazeta Krakowskaczasdzieciprzelom