W tym roku zaprosimy Was na spotkanie i warsztaty, poprowadzone przez Gospodarstwo KOZART.

Przez cały dzień na stoisku Kozartu będziecie mogli porozmawiać z Bacą i Serowarem o kozach i serach w towarzystwie uroczych małych kózek

oraz zapraszamy Was na specjalnie przygotowane dla Was warsztaty, na wcześniejsze ZAPISY.

Zapisy ruszą 11.07. o godz 18




I tura Nie miła baba kłopotu, kupiła sobie kozę!
godz 14.00-15.00
ZAPISZ SIĘ

Czas trwania ok 45 min
miejsce: obok sterfy dzieci, w lasku przy stolikach

Koza to jedno z pierwszych zwierząt udomowionych przez człowieka.
W kulturze nowszej zajmuje dość ważne miejsce, szczególnie wśród bajek i baśni, któż nie zna bajki Kozucha Kłamczucha, wierszyka „Gdyby kózka nie skakała to by nóżki nie złamała” czy wreszcie przesympatycznego bohatera rymowanej bajki Kornela Makuszyńskiego Koziołka Matołka

Na warsztatach dowiecie się o życiu kozy w naszym gospodarstwie domowym. Dlaczego kozy mają rogi, prostokątne źrenice czy dzwoneczki itp. Stworzycie swoją własną kozę, którą zabierzecie do domu. Jako modele będą towarzyszyć nam nasze zwierzęta koziołek Bolek oraz kózka Czekoladka.

W warsztatach może uczestniczyć każdy od 8 roku życia ( dzieci muszą być pod opieką rodziców).

Czas trwania warsztatów ok. 45 minut.

Prowadzący dyplomowany Baca Jarosław Strusiński

II tura
godz 15.00-16.00
ZAPISZ SIĘ
Wypasione sery kozie!


Na warsztatach dowiecie się o życiu kóz w naszym gospodarstwie oraz o tym co wpływa na smak mleka.

Opowiemy o właściwościach koziego mleka oraz sera i jego wpływie na nasze zdrowie. Dowiecie się w czym produkty kozie są lepsze od krowich. Poznacie etapyi proces wtywarzania sera rzemieślniczego. Poznacie również naturalne dodatki oraz zioła po smaku i zapachu. Będziecie mieli możliwość zrobić serek według własnej kompozycji smakowej, który zabierzecie ze sobą do domu.

Wiek uczestników 15 +

Prowadząca serwowar Agnieszka Strusińska





 

organizatorzy

patroni i partnerzy

Muzeum Małopolski ZachodniejMalopolskaKraina PodkowcaPro NaturaFeliceaiossi