Smaki 2022

Festiwal ETNOmania to wspaniała okazja do spróbowania regionalnych potraw prosto od gospodyń, ciekawych dań inspirowanych regionaem, takich jak choćby podpłomyki i proziki z nadzieniami, jak również jak różnych smaków w duchu streetfood :) Będa też oczywiście lody, lemoniady i słodkości...
 
W tym roku zapraszamy do Stref Smaku zloklizowanych na polanach po dwóch stronach kościoła oraz przy amfiteatrze, gdzie zaprezentujemy kuchnię tradycyjną, regionalną, wegetariańską i slow-food.
 
Będziecie mogli także zakupić ręcznie wytwarzane przetwory owocowo-warzywne, świeżo tłoczone oleje, sery kozie i owcze, miody, wina, piwa, nalewki i inne przetwory.
 
 
Kuchnię tradycyjna, wegetariańska i slow i streetfood:
 
Bike Cafe
catering kawowy

Bochny Bachny
Domowy chleb na zakwasie, bez zbędnych dodatków, jedynie mąka, woda, sól kamienna, bez drożdży. 
 
Bożybar
Podpłomyki z dodatkami z regionu np. z kiełbasą lisiecką

Browar EDI
Rodzinny browar, działający od 1998 roku. W ofercie znajduje się piwo niepasteryzowane, warzone tradycyjną metodą.

Czekoladove Love
 Zdrowe wypieki bez cukru, mąki, glutenu, ciasta dla osób nietolerujących nabiału, jajek, laktozy, odpowiednie dla diety carb low, keto oraz paleo. Wypiekane są z najwyższej jakości produktów bio oraz eko. 
 
Koło Gospodyń Wiejskich z  Pisarzowej 
domowa kuchnia regionalna wzbogacona w dary lasu: pierogi, placki ziemniaczane z grzybami, naleśniki z jagodami, chleb ze smalcem, słodkie wypieki..

Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrężnicy
domowa kuchnia regionalna, kaszotto, zapiekanki ziemniaczane, leczo, chłodniki, kompoty, ciasta i przetwory
 
Kresowe Przysmaki
przysmaki kuchni wschodniej
 
Pierożki Babci Władzi
pyszne pierogi o wielu smakach

Przedsiębiorstwo społeczne Kawiarnio-księgarnia NIĆ
Wyjątkowe miejsce w Krakowie, gdzie zjeść można dobre śniadanie, napić się przepysznej kawy, kupić książki ukraińskich pisarzy, w autorów książek dla dzieci, a wieczorem spotkać się z ciekawymi ludźmi podczas pokazów filmów czy warsztatów. NIĆ wiąże ludzi!
 
Przetwórnia Marta Tarko
"Przetwórnia" z sercem i pasją tworzą dla Państwa zdrowe, naturalne produkty z owoców, warzyw i ziół w oparciu na starych, regionalnych, sprawdzonych przepisach i recepturach.

Renia Palińska Domowe ciasta
Pyszne domowe wypieki w sam raz dla małych i  dużych.

Ziemniaczarnia
Pieczone ziemniaki na patyku. 
 
 
MIODY, SERY, WĘDLINY,  PRZETWORY, SŁODKOŚCI

Dobra Natura
Oleje tłoczone na zimno. 

Dzikie Smaki
Małe gospodarstwo z Beskidu Niskiego, gdzie metodą rzemieślniczą wytwarza się syropy, konfitury, pesta, pasty warzywne i octy, ze składników z naturalnych upraw, stosując miód zamiast cukru, za tradycyjyjne smaki łączy z nutą nowoczesności. 

EcoFamily
Naturalne suszone i kandyzowane owoce z całego świata, chałwy i baklawy z Grecji, Bułgarii i Izraela, Tureckie słodycze.
 
Ekomiody i Pasieka Morawskich
w ofercie znajdą Państwo takie gatunki miodów jak miód wielokwiatowy, rzepakowy, faceliowy, lipowy oraz miód spadziowy. Specjalnością pasieki jest miód spadziowy pochodzący z rodzinnego gospodarstwa ekologicznego zlokalizowanego w Beskidzie Niskim
 
Gawor-Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
Produkcja wędlin tradycyjnych i regionalnych z wieloma certyfikatami

Gospodarstwo Kozart
Niewielka hodowla kóz i rzemieślnicza produkcja kozich serów wytwarzanych z mleka niepasteryzowanego. Roślinność oraz górski klimat Zelkowa, nadają mleku lokalny, charakterystyczny smak. 

Gospodarstwo Pemako
Pemako to niewielkie, położone pod Krakowem gospodarstwo. W gospodarstwie powstają rzemieślnicze sery kozie i krowie, a cały proces produkcji bazuje na tradycyjnych metodach oraz najwyższej jakości surowcu. Efektem są sery świeże i dojrzewające o bogatym, zróżnicowanym aromacie i smaku.

Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka
Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka to ekologiczna certyfikowana uprawa róży pomarszczonej, pigwowca japońskiego  i derenia jadalnego. 

Kalwaryjskie przetwory
Produkty vege, kiszonki, marynaty, z własnej produkcji warzywa pochodzą z naszej uprawy.
 
Kozie Frykasy
stoisko ekologicznego gospodarstwo w którym hodujemy kozy i z mleka od nich wyrabia się sery, tj: sery miękkie świeże, wędzone, pleśniowe, sery twarde dlugodojrzewajace, kefiry a także jogurty.
 
Lavendziarnia Stoki
Produkcja i sprzedaż naturalnych produktów z ekologicznej lawendy
 
Lody Melba
naturalne lody

Manufaktura Słodyczy
 
Piekarnia Ba-ja
Razowe wypieki: ciastka musli, ciasta warzywno-owocowe, bliny, precle

Piwnice Antoniego
Rodzinne gospodarstwo, w skład którego wchodzi winnica, sad oraz pasieka.
 
Tradycyjna Chata Sebastian Grodziński
W ofercie posiadamy miody z podkarpacia, syropy, soki, ręcznie robione słodycze, makarony, żur na zakwasie, konfitury dżemy.
 
Żan-Pier
Piernikowe Rękodzieło - artystyczne pierniki ozdobne
 

organizatorzy

patroni i partnerzy

Skansen WygiełzówWojewództwo MałopolskieFundacja Polskie Tkalnie HistoryczneTeekanneSielskie ŻycieCzas Dzieci