Festiwal ETNOmania to wspaniała okazja do spróbowania regionalnych potraw prosto od gospodyń jak różnych smaków w duchu slow czyli smaczne, świeże, zdrowe i pyyyyyyszne :)!

W Strefie Smaku (zloklizowanej na placu przed kościołem) zaprezentujemy kuchnię tradycyjną, wegetariańską i slow-food.

Lista wystawców:

Gospodynie z Pisarzowej - domowa regionalna kuchnia, na słono i słodko

Gospodynie z Paczółtowic
- domowa, regionalna kuchnia, na słono i słodko

Gospoda Corek - pierogi w rozmaitych smakach

Restauracja Nova Przestrzeń - burgery vege, chleb ze smalcem tradycyjnym i wegańskim, żurek, słodkie wypieki, kompot z owoców, napoje, cydr
na stanowisko grillowym: kiełbaski i karkówka, ziemniaki po cabańsku, piwo lane

Bieszczadzka Ambusada
– bieszczadzkie burgery, czyli proziaki (regionalne placki wypiekane na blasze z nadzieniami z najlepszych produktów z Bieszczadów (sery owcze, kozie; jagody; czosnek niedźwiedzi)

Kresowe przysmaki
– przysmaki kuchni wschodniej

Funky Donkey Cafe – pyszna kwa, herbata

Renia Palińska - ciasta domowe

Bike Cafe - catering kawowy

Kulkove
- lodowa budka z lodami naturalnymi, napoje

Tłocznia Chocznia – świeże soki tłoczone

Browar Rzemieślniczy BROWARS
- piwa klasyczne i nowofalowe, lane i butelkowane

Tradycyjna Chata
– zdrowe słodycze, miody, produkty pszczele z Podkarpacia, przetwory

APIRWA'S
- batony z pyłku kwiatowego

Piekarnia BA-JA – zdrowe ciastka razowe z dodatkami

Obwarzanki Tomaszowskie
– certyfikowane tradycyjne obwarzanki

Tadeusz Głodek
- góralskie sery

EKOmiody Pasieka Lidii i Mateusza Morawskich - miód akacjowy, miód gryczany, miód lipowy, pyłek kwiatowy, propolis, piernik pieczony na miodzie

Pierniki Żan-Pier
- wyroby i ozdoby z ciasta piernikowego

Piernikowy Świat-
naturalne pierniki, dekorowane lukrem królewskim

słoikarnia.eu
– ręcznie przetwory owocowo-warzywne

Sosta – oleje tłoczone na zimno

Pracownia "Ponad chmurami"
– pierniczki i ciasta domowe

Dobra Natura – tłoczenie olejów na zimno

Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka
– przetwory z róży, derenia, pigwowca w własnej hodowli, herbata Ivan Cza ze starego samowara

Bartkowa Barć
– miody i produkty pszczelarskie, przetwory owocowo-warzywne



 

organizatorzy

projekt finansowany przez

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego  Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

patroni i partnerzy

Muzuem Nadwiślański Park Etnograficzny w WygiełzowieŻywa PracowniarodzinekprzełomkidsPatronat Honorowy: Jacek Krupa - Marszałek Województwa MałopolskiegoDziennik Polskikrakow tvp3radio krakowsielskie życieCzasdzieci