Festiwal ETNOmania to wspaniała okazja do spróbowania regionalnych potraw prosto od gospodyń, ciekawych dań inspirowanych regionaem, takich jak choćby podpłomyki i proziki z nadzieniami, jak również jak różnych smaków w duchu oraz streetfood :) Będa też oczywiście lody, lemoniady i słodkości,

W Strefie Smaku (zloklizowanej na placu przed kościołem) zaprezentujemy kuchnię tradycyjną, wegetariańską i slow-food.

Od drugiej strony kościelnego muru i w okolisach dębu będziecie mogli zakupić ręcznie wytwarzane przetwory owocowo-warzywne, świeżo tłoczone oleje, sery kozie i owcze, soki, nalewki i inne przetwory.


Kuchnię tradycyjna wegetariańska i slow i streetfood:


Gospodynie z Pisarzowej - domowa regionalna kuchnia, pierogi, placki ziemniaczan, krokiety..

Gospodynie z Paczółtowic - domowa regionalna kuchnia, na słono i słodko

Kombinat Smaku - Falafel.Burger z Antrykotu

Bieszczadzka Ambusada - Bieszczadzkie proziaki z regionalnymi dodatkami

1000 mniam!
- Burgery, tosty, frytki,

Kresowe przysmaki – przysmaki kuchni wschodniej  takie jak kibiny, kulebiak
Bożybar - Podpłomyki z dodatkami z regionu np. z kiełbasą lisiecką

Ziemniaczarnia - frytki i ziemniaki na patyku
Gruzińskie Specjały chinkali z mięsem - gruzińskie pierogi,szaszłyki,kebaby z mielonego mięsa wołowego

Lody Melba z Krzeszowic - naturalne lody 

Bike Cafe - catering kawowy

MF Monika Twerdyk -
owoce oblewane belgijską czekoladą, domowe lemoniady i granity

Regionalny browar EDI

Funkey Donkeylatte, cappuccino, americano, flat white

Acai Bar - Acai Bowl, Acai Smoothie, Cupuacu Smoothie , Marakuje-Mango Smoothie


Miody, przetwory, oleje, slodkości :

Bartkowa Barć – miody i produkty pszczelarskie, przetwory owocowo-warzywne

EKOmiody Pasieka Lidii i Mateusza Morawskich
- miód akacjowy, miód gryczany, miód lipowy, pyłek kwiatowy, propolis, piernik pieczony na miodzie

Rustical Craft by Jura - oleje świeżo tłoczone

Piekarnia BA-JA – zdrowe ciastka razowe z dodatkami

Tradycyjna Chata
– zdrowe słodycze, miody, produkty pszczele z Podkarpacia, przetwory

Kozie Fryksy - ekologiczne kozie sery świeże z ziołami, wędzone, dojrzewajace.

Pracownia "Ponad chmurami" – pierniczki i ciasta domowe

Dobra Natura – tłoczenie olejów na zimno

Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka – przetwory z róży, derenia, pigwowca w własnej hodowli, herbata Ivan Cza ze starego samowara

Pierniki Żan-Pier -
wyroby i ozdoby z ciasta piernikowego

Kalwaryjskiej przetwory
- mała rodzinna przetwórnia, kiszonki warzywne i produkty fermentacji: octy, kambucza.

Piwniczka Smaku - Manufaktura tradycyjnych nalewek alkoholowych

Lavendziarnia Stoki 6 -  ekologiczne produkty na bazie lawendy, m.in. syrop, ocet, lemoniady

Piwnice Antoniego - rodzinne gospodarstwo rolne, małopolska winnica, produkty naturalne z własnych upraw.

PRZETWOLOVE
- ręcznie wytwarzane przetwory owocowo-warzywną

słoikarnia.eu
-Ręcznie robione, zdrowe i pięknie opakowane przetwory owocowo-warzywne.


organizatorzy

patroni i partnerzy

Muzuem Nadwiślański Park Etnograficzny w WygiełzowieŻywa PracowniaPan i PaniPatronat Honorowy: Witold Kozłowski - Marszałek Województwa MałopolskiegoRadio KrakówTVPGazeta Krakowskaczasdzieciprzelom