Kuchnia 2017

Festiwal ETNOmania to wspaniała okazja do spróbowania regionalnych potraw prosto od gospodyń jak różnych smaków w duchu slow czyli smaczne, świeze, zdrowe i pyyyyyyszne :)!

W Strefie Smaku (zloklizowanej na placu przed kościołem) zaprezentujemy kuchnię tradycyjną, wegetariańską i slow-food.

oto nasze ETNOsmaki (a będziejeszcze więcej):

Gospodynie z Paczółtowic, Koła Gospodyń Wiejskich z Pisarzowej  i Luborzycy - pierogi, placki ziemniaczane, bigos, gulasz warzywny, naleśniki, chleb ze smalcem, lemoniady, kompot owocowy, słodkie wypieki i wiele innych smakołyków;

Gruzinskie Specjaly -  potrawy rodem z Gruzji typu slow food, w menu m.in. szaszłyk- (mięso wieprzowe z grilla z lawaszem), Lula kebab, Pchali-szpinak doprawiony po gruzińsku z orzechami włoskimi posypany owocami granatu; Salatka-kurczak z warzywami i oliwkami, lemoniada gruzińska;
Restauracja NOVA - pyszne tarty na słodko i słono, m.in.( regionalne - tarta z ziemniakami po cabańsku, tarta z kiełbasą lisiecką), tarta po gruzińsku z bakłażanem, smalczyk wegański z pajdą chleba i ogórem, aromatyczny żurek tradycyjne ziemniaki po cabańsku, kawa wg 5 przemian;
Będą też oczywiście ziemniaki po cabańsku przygotowywane na ognisku, przygotowywane przez Restauracje Novą (na terenie altany grillowej, powyżej amfiteatru)



Słodkie Fit - Słodycze bez białego cukru, sztucznych dodatków, glutenu, w 100% naturalne i do tego pyszne

Lody tajskie i wafle bąbelkowe - prosto z Liszek :)

Cukiernia Melba - lody tradycyjne

Renata Palińska - pyszne ciasta domowe


Tłocznia Chocznia - prawdziwe świeżo tłoczone soki niepasteryzowane - owocowe i warzywne, m.in. jabłko, jabłko-rabarbar, jabłko-pietruszka, jabłko-seler, jabłko-burak, kapusta;

BROWAR RZEMIESLNICZY BROWARS
- piwa klasyczne i nowofalowe, lane i butelkowane 


oraz 

Tadeusz Głodek - góralskie sery, świeżo wędzone góralskie sery typu oscypek, bryndza, bundz;

EKOmiody Pasieka Lidii i Mateusza Morawskich - miód akacjowy, miód gryczany, miód lipowy, pyłek kwiatowy, propolis, piernik pieczony na miodzie;

Piekarnia BA-JA - razowe ciastka typu musli, razowe precle z kminkiem, bliny, ciastka gryczane z dodatkiem imbiru i siemienia lnianego;

Pierniki Żan-Pier - wyroby i ozdoby z ciasta piernikowego;

"Studnia" Anna Król - lukrowane pierniki z ciasta zarabianego w tradycyjny sposób z dodatkiem wyciągu z dzikiej róży i miodu z mniszka

Tradycyjna Chata - miody, produkty pszczele z Podkarpacia, miody z dodatkami, dżemy, przetwory, soki, żur na zakwasie chlebowym, bloki miodowe, pierniczki,olej rzepakowy tłoczony na zimno

Lucjan Wątroba - Olej Rzepakowy - tłoczony na zimno

Piernikowy Świat- naturalne pierniki dekorowane lukrem królewskim


organizatorzy

projekt finansowany przez

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego  Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

patroni i partnerzy

Muzeum Nadwiślański Park Etnograficzny Patronat Honorowy: Jacek Krupa - Marszałek Województwa MałopolskiegotvpRadio KrakówKarnet KrakówSielskie ŻyciePrzełomCzas DzieciEkorodzicePofolkujEtnosystem