Kuchnia (2021)

Festiwal ETNOmania to wspaniała okazja do spróbowania regionalnych potraw prosto od gospodyń, ciekawych dań inspirowanych regionaem, takich jak choćby podpłomyki i proziki z nadzieniami, jak również jak różnych smaków w duchu oraz streetfood :) Będa też oczywiście lody, lemoniady i słodkości,

W Strefie Smaku (zloklizowanej na placu przed kościołem) zaprezentujemy kuchnię tradycyjną, wegetariańską i slow-food.

Od drugiej strony kościelnego muru i w okolisach dębu będziecie mogli zakupić ręcznie wytwarzane przetwory owocowo-warzywne, świeżo tłoczone oleje, sery kozie i owcze, soki, nalewki i inne przetwory.


Kuchnię tradycyjna, wegetariańska i slow i streetfood: ( w edycji)



Bike Cafe
catering kawowy

Bożydar
Podpłomyki z dodatkami z regionu np. z kiełbasą lisiecką


Funkey Donkey
pyszna kawa


Koło Gospodyń Wiejskich z  Pisarzowej -
domowa regionalna kuchnia, pierogi, placki ziemniaczane, krokiety, chleb ze smalcem, słodkie wypieki..

Kresowe Przysmaki
przysmaki kuchni wschodniej

Pierożki Babci Władzi
pyszne pierogi o wielu smakach

Przetwórnia Marta Tarko
"Przetwórnia" z sercem i pasją tworzą dla Państwa zdrowe, naturalne produkty z owoców, warzyw i ziół w oparciu na starych, regionalnych, sprawdzonych przepisach i recepturach.


MIODY, SERY, WĘDLINY,  PRZETWORY, SŁODKOŚCI


Bioorganic

Promujemy zdrowie, roślinny sposób odżywiania się. Szeroki zakres produktów bezglutenowych, roślin strączkowych, kasz, orzechów, ziół, CBD, miodów, soków i kosmetyków naturalnych

Ekomiody i Pasieka Morawskich
w ofercie znajdą Państwo takie gatunki miodów jak miód wielokwiatowy, rzepakowy, faceliowy, lipowy oraz miód spadziowy. Specjalnością pasieki jest miód spadziowy pochodzący z rodzinnego gospodarstwa ekologicznego zlokalizowanego w Beskidzie Niskim

Gawor-Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
Produkcja wędlin tradycyjnych i regionalnych z wieloma certyfikatami

Kozie Frykasy
stoisko ekologicznego gospodarstwo w którym hodujemy kozy i z mleka od nich wyrabia się sery, tj: sery miękkie świeże, wędzone, pleśniowe, sery twarde dlugodojrzewajace, kefiry a także jogurty.

Lavendziarnia Stoki
Produkcja i sprzedaż naturalnych produktów z ekologicznej lawendy

Lody Melba
naturalne lody

Miodowa Rosa
miody z własnej pasieki, miody smakowe z dodatkiem swierzych owoców oraz syropy i przetwory na bazie miodu oraz świece z wosku pszczelego wykonane ręcznie

Piekarnia Ba-ja

Razowe wypieki: ciastka musli, ciasta warzywno-owocowe, bliny, precle

Pracownia ''Ponad chmurami''
lukrem malowane pierniczki

Tradycyjna Chata
W ofercie posiadamy miody z podkarpacia, syropy, soki, ręcznie robione słodycze, makarony, żur na zakwasie, konfitury dżemy.

Żan-Pier
Piernikowe Rękodzieło - artystyczne pierniki ozdobne

organizatorzy

patroni i partnerzy

 Muzeum Nadwiślański Park Etnograficzny w WygiełzowieSzlak RzemiosłaŻywa Pracownia