ETNOsmaki

W tym roku będzie pysznie, zdrowo ziołowo!

Na warsztatach posmakujemy ziołowych pierogów, dzięki Gopodyniom z Paczółtowic opanujemy sztukę przygotowywania pierogów od A do Z, a na warsztatach Zioła w kuchni nauczymy się używać ziół w codziennym gotowaniu.


___

Pierogi na ziolowo

warsztaty na zapisy


Panie Sylwia Kucharska i Katarzyna Adamczak wprowadzą Was w tajniki robienia najpyszniejszych pierogów - w programie nauka wyrabiania ciasta oraz odpowiedniego doboru nadzienia. Podczas warsztatów powstaną pierogi z nadzieniem serowo-ziołowym.


12.00 – 14.00 ETNOsmaki: pierogi na ziołowo z Gospodyniami z Paczółtowic (Dom z Chrzanowa), 2 tury
brak miejsc
warsztaty za zapisy (2 tury)

Warsztaty poprowadzą Gospodynie z Paczółtowic - Sylwia Kucharska i KAtarzyna Adamczak

___

ZIOŁA w kuchni

warsztaty na zapisy

14.00 – 16.00 ETNOsmaki - Zioła w kuchni z Jadwigą Pitek (Dom z Chrzanowa) 1 tura
brak miejsc


Każdy uczestnik będzie mógł dotkąć i powąchać, a nawet spróbować przygotowane zioła i przyprawy.

Warsztaty poprowadzi Jadwiga Pitek z Ziołowo

Wykonamy mieszanki przypraw w moździerzach. Będziemy komponować takie przyprawy jak: przyprawę prowansalską, sól ziołową, sól czosnkową, sól gomasio, którą każdy uczestnik zabierze ze sobą.







organizatorzy

projekt finansowany przez

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego  Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

patroni i partnerzy

Muzeum Nadwiślański Park Etnograficzny Patronat Honorowy: Jacek Krupa - Marszałek Województwa MałopolskiegotvpRadio KrakówKarnet KrakówSielskie ŻyciePrzełomCzas DzieciEkorodzicePofolkujEtnosystem